Hoppa till huvudinnehåll

Finans­­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Ansvariga statsråd

Elisabeth Svantesson Finans­minister
Niklas Wykman Finansmarknads­minister
Erik Slottner Civil­minister

Aktuellt från Finansdepartementet

  • Miljardtillskott till regionernas hälso- och sjukvård

    I Budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen fortsatta förstärkningar av hälso- och sjukvården i regionerna. Regeringen förstärker redan pågående satsningar med drygt 3 miljarder kronor på hälso- och sjukvården genom bland annat ett riktat sektorsbidrag till hälso- och sjukvården, förstärka medel till att öka vårdkapaciteten och ytterligare medel till inrättandet av en nationell vårdförmedling. Dessa satsningar och tidigare aviserade medel uppgår sammanlagt till ca 18 miljarder kr till hälso- och sjukvården för 2025.

  • Mer pengar i plånboken för hushållen

    Regeringen har presenterat ett paket som stärker hushållens köpkraft. Paketet omfattar en förstärkning av jobbskatteavdraget, sänkt skatt för pensionärer, en skattefri grundnivå för sparande på bland annat investeringssparkonto och ett fortsatt förstärkt bostadsbidrag. Förslagen kommer att ingå i regeringens höstbudget.

  • Stark bolagsportfölj i en utmanande tid

    Regeringen har i dag överlämnat skrivelsen 2024 års redogörelse för företag med statligt ägande till riksdagen. Skrivelsen är regeringens årliga återrapportering kring uppdraget att förvalta bolagen med statligt ägande.

    – Det är viktigt att bolagen med statligt ägande står stabila även i osäkra tider. Den statliga bolagsportföljen är unik i sitt slag och skapar viktiga mervärden för hela Sverige. Det är dessutom glädjande att de statliga bolagen är helt jämställd på både styrelse- och vd-nivå, vilket sticker ut i jämförelse med andra länder, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

  • Motverka överskuldsättning genom stärkt konsumentskydd och sundare kreditgivning

    Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag som syftar till att motverka riskfylld kreditgivning och att enskilda blir överskuldsatta genom att beviljas lån som de inte kan betala tillbaka. Finansmarknadsminister Niklas Wykman presenterade förslagen på en pressträff.

Elisabeth Svantesson på Harpsund.
Svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur men återhämtningen står för dörren. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Lågkonjunktur i svensk ekonomi, men ljusare framtidsutsikter

I samband med att regeringen samlades på Harpsund den 22 augusti redogjorde finansminister Elisabeth Svantesson för det ekonomiska läget och förutsättningarna för 2025 års budget.

Illustration: Regeringskansliet

Viktigare lagar och förordningar inför halvårsskiftet 2024

Skriften innehåller ett urval av de lagar och förordningar som träder i kraft under första halvåret 2024 eller en tid därefter. På Finansdepartementets område uppmärksammas bland annat ett tillfälligt höjt tak för rotavdraget, utökat informationsutbyte för att motverka matchfixning och kompletterande bestämmelser till EU:s dataförvaltningsförordning.

Foto: Regeringskansliet

Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Här kan du läsa mer om:

Foto: Folio Images

Tillväxt och hushållsekonomi

En av regeringens främsta prioriteringar är att bekämpa inflationen och lätta på kostnadstrycket för hushållen. Regeringen jobbar också för att skapa bättre förutsättningar för ekonomin att växa på sikt. Här kan du läsa mer om regeringens prioriteringar för tillväxt och hushållsekonomi.

Innehåll från Finansdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6580 träffar.

Laddar...