Hoppa till huvudinnehåll

Finans­­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Aktuellt från Finansdepartementet

  • Pressträff angående slutsatser från kommittén som ser över det finanspolitiska ramverket

    I dag, torsdag 17 oktober, klockan 12.00 bjuder finansminister Elisabeth Svantesson in till pressträff för att kommentera de huvudsakliga slutsatserna från kommittén som ser över det finanspolitiska ramverket.

  • Finansministern bjuder in till seminarium om Rysslands ekonomiska utveckling

    Finansminister Elisabeth Svantesson
    Onsdagens seminarium syftar till att nyansera diskussionen om den ryska ekonomin. Fotograf: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    Onsdag den 16 oktober bjuder finansminister Elisabeth Svantesson in till ett seminarium om den ekonomiska utvecklingen i Ryssland. Seminariet syftar till att nyansera diskussionen om den ryska ekonomin och sker med medverkan av Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm, Vladimir Milov, rysk oppositionspolitiker och nationalekonom, samt Emil Wannheden, analytiker Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

  • Historiskt stora satsningar på transportinfrastrukturen i Sverige

    Tillsammans med Sverigedemokraternas Thomas Morell och Liberalernas Helena Gellerman presenterade Andreas Carlson och Elisabeth Svantesson den 3 oktober propositionen Vägen till en pålitlig transportinfrastruktur – för att hela Sverige ska fungera. I propositionen föreslår regeringen att den ekonomiska ramen för transportinfrastrukturen ska uppgå till 1 171 miljarder kronor för åren 2026–2037.

  • Finansmarknadsministern tog emot utredning om straffansvar

    Onsdag den 2 oktober höll finansmarknadsminister Niklas Wykman en pressträff tillsammans med särskild utredare Marcus Isgren. Vid pressträffen redovisade utredningen sitt slutbetänkande om straffansvar för den som bedriver finansiell verksamhet utan tillstånd eller registrering.

  • Budgetpropositionen för 2025 har lämnats till riksdagen

    Torsdagen den 19 september överlämnades budgetpropositionen för 2025 till riksdagen. Det är en budget för ett rikare och tryggare Sverige. Kampen mot inflationen är vunnen och regeringen skiftar därför fokus i den ekonomiska politiken: från att bekämpa inflationen till att investera för att bygga Sverige rikare och tryggare igen. Budgetpropositionen innehåller reformer för sammanlagt 60 miljarder kronor, exklusive det militära stödet till Ukraina, och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Civilminister Erik Slottner under en pressträff i Rosenbad.
– I översynen av nationella upphandlingsstrategin framkom att många myndigheter brister i sin styrning av inköpsverksamheten. Ledningarna behöver ta ansvar för denna viktiga fråga och se till att organisationerna har de förutsättningar som behövs för att skattemedel används på bästa sätt, säger civilminister Erik Slottner. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Regeringsuppdrag för en mer strategisk upphandling

I dag upphandlar den offentliga sektorn årligen varor och tjänster för omkring 879 miljarder kronor. Mot bakgrund av att en mer strategisk upphandling möjliggör stora besparingar uppdras Upphandlingsmyndigheten genomföra insatser för att bidra till att fler upphandlande organisationer ska genomföra inköpsanalyser och använda kategoristyrning vid inköp.

Civilminister Erik Slottner i Rosenbad.
Civilminister Erik Slottner i Rosenbad. Fotograf: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Ny utredning för trygg och tillförlitlig användning av AI i Sverige

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att se över behovet av nationella anpassningar till följd av EU:s nya förordning om AI (AI-förordningen). Utredningen är en del av regeringens arbete med att göra Sverige till en ledande nation inom användning av säker och tillförlitlig AI.

Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Här kan du läsa mer om:

Foto: Folio Images

Tillväxt och hushållsekonomi

En av regeringens främsta prioriteringar är att bekämpa inflationen och lätta på kostnadstrycket för hushållen. Regeringen jobbar också för att skapa bättre förutsättningar för ekonomin att växa på sikt. Här kan du läsa mer om regeringens prioriteringar för tillväxt och hushållsekonomi.

Innehåll från Finansdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6675 träffar.

Laddar...