Innehåll om utrikes- och säkerhetspolitik
Totalt 3617 träffar.
-
EU inför ny sanktionsregim mot rysk hybridverksamhet
EU har i dag fattat beslut om att införa en ny sanktionsregim med anledning av Rysslands destabiliserande verksamhet. Sanktionerna syftar till att bemöta rysk hybridverksamhet som riktar sig mot EU, dess medlemsstater och internationella partners.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Remiss SOU 2024:46 Ny lag om internationella sanktioner, Genomförande av EU:s sanktionsdirektiv, UD2024/09099
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Ny lag om internationella sanktioner, Genomförande av EU:s sanktionsdirektiv (SOU 2024:46). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Utrikesdepartementet
-
Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025
Regeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag på hur Sverige under 2025 ska bidra till Natos samlade avskräckning och försvar i det nordatlantiska området.
-
Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025, Prop.2024/25:22
I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av markförband, specialförband och amfibieförband om högst 1 200 personer, högst sex örlogsfartyg med tillhörande personal och högst 24 stridsflygplan med tillhörande personal till förfogande till och med den 31 december 2025 för att bidra till Natos samlade avskräckning och försvar av det nordatlantiska området.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Remiss av Domstolsverkets hemställan Särskild forumregel för vissa säkerhetsmål, Ju2024/01383
Här kan du ta del av de remissvar som har kommit till Justitiedepartementet på Domstolsverkets hemställan Särskild forumregel för vissa säkerhetsmål. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Mellanöstern och Nordafrika 2024–2027
Sveriges strategi för det regionala utvecklingssamarbete med Mellanöstern och Nordafrika (MENA) omfattar knappt 2,3 miljarder kronor fördelat över fyra år (2024–2027). Strategin syftar till att stödja aktörer som verkar för en mer stabil och demokratisk utveckling samt motverkar grundorsakerna till irreguljär migration.
Publicerad · Uppdaterad · Strategier för internationellt bistånd från Utrikesdepartementet
-
Ambassaden åter på plats i Beirut
Regeringen beslutade den 2 oktober att återuppta ambassadverksamhet i Beirut, Libanon. Ambassaden är nu på plats.
Publicerad · Pressmeddelande från Utrikesdepartementet
-
Påminnelse: Pressträff om svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025
Måndagen den 7 oktober håller utrikesminister Maria Malmer Stenergard en pressträff tillsammans med försvarsminister Pål Jonson samt infrastruktur-och bostadsminister Andreas Carlson och utrikespolitisk talesperson för Liberalerna Joar Forssell om propositionen ”Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025”.
-
Sveriges ambassad i Libanon flyttas tillbaka till Beirut
Utrikesdepartementet har den 2 oktober 2024 fattat beslut om att Sveriges ambassad i Libanon, som av säkerhetsskäl sedan den 3 augusti varit lokaliserad i Nicosia, Cypern, ska återuppta verksamhet på plats i Beirut igen.
Publicerad · Pressmeddelande från Utrikesdepartementet
-
Svenskt deltagande som partnerland för Warsaw Security Forum 2024
(Ny version) Försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin deltar i den polska säkerhets- och försvarspolitiska konferensen Warsaw Security Forum i Warszawa den 1-2 oktober.
Publicerad · Uppdaterad · Pressmeddelande från Carl-Oskar Bohlin, Maria Malmer Stenergard, Pål Jonson, Försvarsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Lettlands försvarsminister Andris Sprūds besöker Sverige
Fredag den 4 oktober tar försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Maria Malmer Stenergard emot Lettlands försvarsminister Andris Sprūds på Södra skånska regementet P 7 i Revingehed.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Pål Jonson, Försvarsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Indopacifiska regionen allt viktigare i en stormig omvärld
Säkerheten i den euroatlantiska och den indopacifiska regionen blir allt mer sammanlänkad. Regeringen presenterar nu en försvarspolitisk inriktning för samarbete mellan Sverige och länder i den indopacifiska regionen.
Publicerad · Pressmeddelande från Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltar i strategisk dialog mellan Kanada och Norden
Den 27–29 september deltar utrikesminister Maria Malmer Stenergard i Canada-Nordic Strategic Dialogue.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Uttalande från Utrikesdepartementet med anledning av uppkallande av Irans chargé d’affaires
Utrikesdepartementet kallade den 24 september 2024 upp Irans chargé d’affaires för att inskärpa hur allvarligt UD ser på att Iran enligt Säkerhetspolisens bedömning ligger bakom en aktion som syftar till att destabilisera Sverige eller öka polariseringen i vårt land.
Publicerad · Uttalande från Utrikesdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard och bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa träffade sina finska kollegor under det svensk-finska regeringsmötet
Den 16 september tog Sveriges regering emot den finska regeringen för att hålla ett gemensamt regeringsmöte. Mötet syftade till att ytterligare stärka det djupa samarbetet mellan länderna. Det blev även ett tillfälle för de två nytillträdda statsråden på Utrikesdepartementet att välkomna sina finska kollegor för första gången. Stödet till Ukraina och stöd till innovativa scaleup-företag stod i fokus.
Publicerad · Artikel från Benjamin Dousa, Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard besöker Helsingfors för möte med utrikesminister Elina Valtonen
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard reser till Helsingfors den 13 september för att möta Finlands utrikesminister Elina Valtonen. På dagordningen står samtal om regionalt samarbete, Nato och stödet till Ukraina. Besöket i Helsingfors är den första resa Maria Malmer Stenergard gör som Sveriges utrikesminister.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Avtal mellan regeringarna i Danmark, Finland, Norge och Sverige om samarbete på försvarsmaterielområdet, SÖ 2017:2
Arvidsjaur den 10 mars 2015
Regeringen beslutade den 21 november 2013 att underteckna avtalet. Regeringen beslutade den 28 januari 2016 att ratificera avtalet. Ratifikationsinstrumentet deponerades den 22 mars 2016 hos utrikesministeriet i Oslo. Avtalet trädde i kraft den 30 mars 2017 och ersatte då avtalet av den 9 juni 2001 (SÖ 2002:9) avseende stöd för industrisamarbete på försvarsmaterielområdet.
Publicerad · Uppdaterad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
2007 års internationella Nairobikonvention om avlägsnande av vrak, SÖ 2018:3
Nairobi den 18 maj 2007
Regeringen beslutade den 12 oktober 2017 att ansluta till konventionen och i samband därmed avge en förklaring enligt artikel 3.2 i konventionen av innebörd att utvidga konventionens tillämpningsområde till vrak som finns på Sveriges territorium, inbegripet territorialhavet. Anslutningsinstrumentet deponerades den 3 november 2017 hos Internationella sjöfartsorganisationens generalsekreterare i London. Konventionen trädde i kraft den 14 april 2015 och för Sverige den 3 februari 2018.
Publicerad · Uppdaterad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Konvention för bekämpande av brott på den internationella civila luftfartens område, SÖ 2018:4
Peking den 10 september 2010
Regeringen beslutade den 24 maj 2018 att ratificera konventionen och i samband därmed avge en förklaring enligt artikel 21.4 b i konventionen av innebörd att Sverige förbehåller sig rätten att tillämpa artikel 1.4 d i enlighet med principerna i svensk strafflagstiftning om ansvarsfrihet i familjerelationer. Ratifikationsinstrumentet deponerades den 12 juli 2018 hos Internationella civila luftfartsorganisationens generalsekreterare i Montréal. Konventionen trädde i kraft den 1 juli 2018 och för Sverige den 1 september 2018.
Publicerad · Uppdaterad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet