Hoppa till huvudinnehåll

Innovation

Innovation handlar om nya eller bättre lösningar som skapar värde för samhälle, företag och individer. Området omfattar planer och åtgärder för att utveckla och stärka innovations- och förnyelsekraften hos svenska företag inom många samhällsområden.

Ansvariga för innovation

Ansvarigt statsråd

Ebba Busch Energi- och närings­minister samt vice stats­minister

Ansvarigt departement

Regeringens klimathandlingsplan

Sverige är en stolt industrination vars välstånd i hög utsträckning är byggt på god tillgång till råvaror, ingenjörers uppfinningsförmåga, kompetent arbetskraft och entreprenörskap. Det svenska näringslivet är ett drivhus för välstånd och innovation och drivande i klimatomställningen. Regeringen kommer att vara en offensiv partner i att stötta näringslivets omställning och innovationsarbete för att möta klimatutmaningen. Forskning och innovation är avgörande för en snabb och effektiv klimatomställning och för att nå klimat- och miljömålen. Regeringen avser att under mandatperioden lägga fram en forsknings- och innovationsproposition samt en energiforskningsproposition.(Klimathandlingsplanen s.116 ff)

Aktuellt om innovation

  • Nationell digital infrastruktur och prevention på agendan

    Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

    Den 17 september bjöd socialminister Forssmed tillsammans med statssekreterare och politiskt sakkunniga från Klimat- och näringslivsdepartementet, Socialdepartementet och Utbildningsdepartementet in regeringens rådgivande grupp för life science för att diskutera områdena nationell digital infrastruktur och prevention.

  • Rådgivande life science-grupp ökar tempot för en ledande life science-nation

    • Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

    • Energi- och näringsminister Ebba Busch, socialminister Jacob Forssmed och statssekreterare Sara Modig under life science-mötet den 11 juni.

      Energi- och näringsminister Ebba Busch, socialminister Jacob Forssmed och statssekreterare Sara Modig under life science-mötet den 11 juni.

      Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

    • Energi- och näringsminister Ebba Busch under life science-mötet i juni.

      Energi- och näringsminister Ebba Busch under life science-mötet i juni.

      Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

    • Dåvarande utbildningsminister Mats Persson under life science-mötet den 11 juni.

      Dåvarande utbildningsminister Mats Persson under life science-mötet den 11 juni.

      Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

    Life science-sektorn har en betydande roll för svensk konkurrenskraft och att utveckla Sverige vidare som en ledande kunskaps- och forskningsnation. Den 11 juni bjöds den rådgivande gruppen för life science tillsammans med fyra myndigheter in av statsråden Busch, Forssmed och Persson, för att diskutera life science-områdets viktigaste frågor. Även statssekreterarna Modig, Nilsson och Noreback deltog.

Foto: Image Bank Sweden

Acceleration för industrins gröna omställning och konkurrenskraft

Sverige ska bli grönare och rikare. Framtidens välstånd skapas när vi ställer om till ett fossilfritt samhälle. Regeringen har påbörjat en rad insatser för att accelerera den gröna industriella omställningen och stärka Sveriges konkurrenskraft.

Foto: AstraZeneca

Life science

I december 2019 lanserades Sveriges life science-strategi. Arbetet med att uppnå strategins målsättning – att vara en ledande life science-nation fortsätter med regeringen Kristersson.

Foto: Regeringskansliet

Innovations- och forskningsråden

Förmågan att bygga internationella relationer och förtroende över tid är avgörande för Sveriges framtida konkurrenskraft.

Innehåll om innovation

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 308 träffar.

Laddar...