Hoppa till huvudinnehåll

Högskola, forskning och rymd

Högre utbildning bidrar till bildning och enskilda individers utveckling, samhällsengagemang och kritiska tänkande. Utbildning av hög kvalitet är avgörande för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Den behövs för välutbildad arbetskraft och skapar förutsättningar för forskning och ökad kunskap. Samhällsnyttan med rymdforskning och rymdverksamhet är stor. Rymdforskningen bidrar med viktig kunskap inom ett flertal samhälls- och forskningsområden.

Ansvariga för högskola, forskning och rymd

Ansvarigt statsråd

Johan Pehrson
Johan Pehrson Utbildnings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om högskola, forskning och rymd

  • Överlämning av utredningen om undantag från kravet på etikgodkännande för viss forskning

    Tisdag den 1 oktober kl. 13:30 tog utbildningsminister Johan Pehrson emot promemorian från utredningen om undantag från kravet på etikgodkännande för viss forskning. I samband med överlämningen höll utbildningsministern en pressträff tillsammans med utredaren Ulrik von Essen.

Foto: Folio

Regeringen föreslår ökade forskningsanslag till universitet och högskolor

Forskning och innovation av högsta kvalitet är en nyckel för att nå högre tillväxt och stärka svensk konkurrenskraft. I budgetpropositionen för 2025 ingår förslag på ökade forskningsanslag till lärosätena. År 2025 föreslås en ökning av de direkta forskningsanslagen med 377 miljoner kronor. För 2026, 2027 och 2028 beräknas en höjning med 627 miljoner kronor, 1 004 miljoner kronor respektive 1 632 miljoner kronor.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Höjda anslag till forskningsfinansiärerna i höstens budget

Forskning och innovation av högsta kvalitet är en nyckel för att nå högre tillväxt och stärka svensk konkurrenskraft. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att anslagen till de statliga forskningsfinansiärerna ökas kraftfullt. Det innebär den största ökningen av resurser till forskning och innovation någonsin. Regeringen föreslår en satsning på närmare 4,9 miljarder kronor till forskningsfinansiärerna med inriktning på excellent forskning, och forskning och innovation för banbrytande teknik. Satsningarna kommer att presenteras i kommande forsknings- och innovationsproposition i slutet av 2024.

Foto: Johnér Bildbyrå

Regeringen utökar tidsgränsen för anställning som biträdande lektor

Regeringen har beslutat om en ändring i högskoleförordningen. Ändringen innebär att tidsgränsen från doktorsexamen till anställning som biträdande lektor utökas från dagens fem år, till fem till sju år. Lärosätena får med ändringen själva besluta om vilken tidsgräns som bör användas.

Foto: Johnér bildbyrå

Regeringen föreslår ny lag om forskningsdatabaser

Regeringen har i dag beslutat om en proposition som innehåller förslag till en ny lag om vissa forskningsdatabaser. Lagen gör det möjligt för universitet och högskolor att föra forskningsdatabaser som har ett särskilt vetenskapligt värde ur ett långsiktigt perspektiv för att skapa underlag för olika forskningsprojekt.

Innehåll om högskola och forskning

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 792 träffar.

Laddar...