Hoppa till huvudinnehåll

Barn- och ungdomsutbildning

Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning

Ansvariga statsråd

Johan Pehrson
Johan Pehrson Utbildnings­minister
Lotta Edholm Skol­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning

  • Spetsutbildning permanentas och reglerna stramas upp

    Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

    Spetsutbildningar är viktiga för att möta högpresterande elever som behöver utmanas särskilt mycket i undervisningen. Spetsutbildningar i vissa ämnen har hittills bedrivits som försöksverksamhet, som nu kommer att avslutas. I stället införs spetsutbildning som en permanent del av skolväsendet med stramare regler för att garantera att de spetsutbildningar som startar håller en hög kvalitet.

  • Regeringen vill göra skolan mobilfri

    Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

    I samband med den senaste PISA-undersökningen framkom det uppgifter om att sambandet mellan svenska elevers kunskapstapp och elevernas användning av mobiler är starkt. Att samla in mobiltelefoner under skoldagen kan främja elevers trygghet, lärande och kunskapsutveckling. Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att undersöka hur en reglering för insamling av mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning under skoldagen kan utformas.

Johan Pehrson och Lotta Edholm höll pressbriefing om nya åtgärder för att förändra friskolesystemet.
Johan Pehrson och Lotta Edholm höll pressbriefing. Foto: Anna Östling/Regeringskansliet

Utredningen om vinst i skolan får tilläggsdirektiv

Regeringen och Sverigedemokraterna fortsätter översynen av friskolesystemet. Det behövs ett system med fler och skarpare verktyg för tillsynsmyndigheterna. Därför får nu Utredningen om vinst i skolan tilläggsdirektiv.

Tisdagen den 24 september bjöd utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm in till pressbriefing om nya åtgärder för att förändra friskolesystemet.

Foto: Folio

Höjda belopp för elever med lärlingsersättning

Ingen ska behöva välja bort en lärlingsutbildning på gymnasiet av ekonomiska skäl. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen därför att lärlingsersättningen ska ökas från 1 000 kronor per månad till 1 500 kronor per månad från 2025.

Foto: Folio

Satsningar för att fler ska lära sig svenska

I budgetpropositionen för 2025 går regeringen fram med flera satsningar för att lägga om integrationspolitiken. Regeringen föreslår breda insatser med språkinsatser för barn och personal i förskola, skola, fritids och äldreomsorg. För att bättre kunna följa utvecklingen föreslår man att medel avsättas för att utveckla och genomföra en mer ändamålsenlig uppföljning av integrationen.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Insynen och transparensen i fristående skolor ska öka

Det behövs bättre insyn och transparens i friskolesektorn. Regeringen tar nu nästa steg och remitterar Skolinformationsutredningens förslag. Samtidigt remitteras även ett nytt förslag från Regeringskansliet som innebär att offentlighetsprincipen införs i fristående skolor, men med regler som underlättar hanteringen för mindre enskilda huvudmän.

Innehåll om barn- och ungdomsutbildning

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 812 träffar.

Laddar...