Hoppa till huvudinnehåll

Barn- och ungdomsutbildning

Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning

Ansvarigt statsråd

Lotta Edholm Skol­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning

  • Insynen och transparensen i fristående skolor ska öka

    Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

    Det behövs bättre insyn och transparens i friskolesektorn. Regeringen tar nu nästa steg och remitterar Skolinformationsutredningens förslag. Samtidigt remitteras även ett nytt förslag från Regeringskansliet som innebär att offentlighetsprincipen införs i fristående skolor, men med regler som underlättar hanteringen för mindre enskilda huvudmän.

  • Regeringen vill förtydliga kraven på förskolepersonalens kunskaper i svenska

    Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

    I dag har vart fjärde barn i förskolan utländsk bakgrund. För att alla barn ska få med sig svenska språket är det viktigt att de möts av personal som pratar god svenska på förskolan, vilket tyvärr inte alltid är fallet i dag. Därför ska Skolverket nu förtydliga vilka kunskaper i svenska som personalen i förskolan ska ha.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Regeringen vill undersöka användningen av skärmar i skolan

Många elever upplever att de blir distraherade av andra elever som använder digitala verktyg, till exempel mobiltelefoner, under lektionstid. Samtidigt har nätmobbning blivit allt vanligare under det senaste decenniet. Nu får Skolverket i uppdrag att undersöka hur digitala enheter används i skolan och hur användandet skiljer sig mellan flickor och pojkar.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

De 500 miljoner som regeringen tillförde skolan i vårändringsbudgeten har nu betalats ut till kommunerna

Snart börjar ett nytt läsår i många skolor. Landets kommuner har under lång tid upplevt ett högt kostnadstryck, bland annat till följd av den tidigare höga inflationen. För att de ska kunna hantera de ökade kostnader som detta inneburit avsatte regeringen 500 miljoner kronor till skolan i vårändringsbudgeten för 2024. Skolverket har nu betalat ut pengarna till kommunerna.

Foto: Johnér bildbyrå

Skolstart – här är de nya lagarna som gäller för skolan

Till skolstarten börjar flera nya lagar att gälla som kommer påverka elever i hela Sverige. Det handlar bland annat om rätt till läromedel, mer likvärdig ersättning till resursskolor och att elevens val tas bort för att frigöra mer tid till bland annat samhälls- och naturorienterande ämnen.

Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

Alla elever ska få rätt till bemannade skolbibliotek

Sverige befinner sig i en läskris och den utvecklingen behöver vända. Trots att vi vet att de bästa förutsättningarna för att lära sig läsa och skriva ges med böcker, papper och pennor förekommer det att elever saknar tillgång till läroböcker, skönlitteratur och bemannade skolbibliotek. Regeringen har nu beslutat om en proposition som ska stärka elevernas rätt till ett bemannat skolbibliotek.

Innehåll om barn- och ungdomsutbildning

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 789 träffar.

Laddar...