Hoppa till huvudinnehåll

Försöksverksamhet för att främja regelförenkling, regelutveckling och innovation

Publicerad

Regeringen ger Vinnova i uppdrag att analysera hur en kontaktpunkt för regulatorisk försöksverksamhet bör struktureras och genomföras i Sverige. Syftet med försöksverksamheten kan vara att utveckla teknik och regelverk genom att låta företag testa nya tekniker, produkter och tjänster i en verklig miljö under en begränsad tid. Försöksverksamheten kan därmed förenkla för företag och i vissa fall omfatta undantag från gällande regelverk.

– Det är viktigt att innovativa gröna tekniker och regelverken för dessa utvecklas i takt med varandra. Genom uppdraget skapar vi förutsättningar för att främja förenkling, regelutveckling och utveckling av nya nettonolltekniker inom exempelvis energiområdet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

EU-förordningen om nettonollindustrin innebär att medlemsstaterna ska stärka arbetet med regulatoriska sandlådor, som är en typ av regulatorisk försöksverksamhet. Varje medlemsstat ska bland annat inrätta regulatoriska sandlådor för nettonollteknik på begäran av företag som utvecklar innovativ nettonollteknik och uppfyller särskilda kriterier. Enligt förordningen ska Sverige införa en eller flera kontaktpunkter som ansvarar för att hantera företags ansökningar om inrättande av regulatoriska sandlådor för nettonollteknik.

För att förbereda Sveriges införande av en sådan kontaktpunkt ska Vinnova analysera hur kontaktpunkten bör struktureras och genomföras. En utgångspunkt för Vinnovas analys är att regelförenkling, regelutveckling och innovation för de tekniker som anges i EU-förordningen ska främjas genom kontaktpunkten. Behovet av att utveckla arbetet med regulatoriska sandlådor i Sverige lyfts bland annat i Produktivitetskommissionens delbetänkande Goda möjligheter till ökat välstånd.

Vinnova ska redovisa uppdraget senast den 28 februari 2025.

Presskontakt

Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö
Laddar...