Hoppa till huvudinnehåll

Uppdrag att analysera behovet av och möjligheterna att stärka skyddet av jordbruksmark

Publicerad

Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att analysera behovet av och möjligheterna att stärka skyddet av jordbruksmark. Jordbruksverket ska också analysera om livsmedelsproduktion eller biologisk mångfald bör främjas ytterligare i samband med att mark används för solcellsparker.

– Det här är viktiga frågor för regeringen, inte minst med tanke på det ökade fokuset på livsmedelsberedskap och genom det här uppdraget till Jordbruksverket vill vi få ett uppdaterat kunskapsunderlag, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Uppdraget innebär att Jordbruksverket ska lämna en analys av konsekvenserna för livsmedelsförsörjningen och jordbrukets konkurrenskraft om inte skyddet för jordbruksmark stärks. Analysen ska utgöra en fördjupning om behovet av skydd av jordbruksmark mot exploatering med tanke på omvärldsläget och totalförsvarets övriga behov. Jordbruksverket ska också redogöra för hur det nuvarande skyddet för jordbruksmark fungerar.

Regeringen ger även Jordbruksverket i uppdrag att analysera om de stöd som går till jordbruket inom ramen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik kan användas för att främja att jordbruksmark även används för livsmedelsproduktion eller för att stärka biologisk mångfald i samband med att marken används för solelproduktion. Analysen ska också omfatta behovet av att återställa jordbruksmarken om solcellsparker avvecklas.

Uppdraget ska redovisas senast 1 mars 2025.

Presskontakt

Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
e-post till Mattias Svensson
Laddar...