Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen vill säkra tillgången till djursjukvård i hela landet

Publicerad

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025 att 30 miljoner kronor tillförs Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att stabilisera driften av Universitetsdjursjukhuset. Regeringen föreslår även en förstärkning till Jordbruksverket på 30 miljoner kronor för att säkerställa tillgången till veterinär dygnet runt i hela landet.

– Djur ska få den vård de behöver, när de behöver den. Satsningen på SLU Universitetsdjursjukhuset förstärker även den högkvalitativa utbildningen inom djursjukvård och ger ökad möjlighet för internationellt konkurrenskraftig forskning. Förstärkningen ökar också Jordbruksverkets förutsättningar att tillhandahålla veterinärer i jourberedskap över hela Sverige, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Ökad efterfrågan på djursjukvård i kombination med brist på veterinärer och djursjukskötare har medfört svårigheter att säkerställa tillgången till veterinär dygnet runt i hela landet. Satsningarna syftar till att förbättra tillgången till djursjukvård. Förstärkningen vid SLU Universitetsdjursjukhuset underlättar även fortsatt europeisk ackreditering av svenska veterinärer.  

Regeringen har överlämnat dessa förslag till riksdagen i budgetpropositionen för 2025. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
e-post till Mattias Svensson
Sabina Jansson Bernhardsson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-029 10 12
e-post till Sabina Jansson Bernhardsson

Mer om statens budget

Den 19 september lämnade regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.

Laddar...