Hoppa till huvudinnehåll

Nytt uppdrag ska möjliggöra effektivare uppföljning och utvärdering av statliga stöd till företag

Publicerad

En viktig del i att öka effektiviteten i de statliga insatserna inom näringspolitiken handlar om att göra data mer tillgänglig för analyser och utvärderingar. Regeringen ger därför Digg, Tillväxtanalys, Tillväxtverket, SCB och Vinnova i uppdrag att utveckla och införa en myndighetsgemensam metod för informationsutbyte och datadelning för statlig finansiering till företag.

– Nu tar regeringen nästa steg i arbetet med att förbättra förutsättningarna att kartlägga företagsfrämjande insatser och granska stödens effekter. Statliga medel till företag ska användas effektivt och där de gör störst nytta, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

De statliga stöden och bidragen till företag finns inom ett flertal politikområden, hanteras av många olika myndigheter och har olika syften och mål. För att hålla uppsikt över den egna myndighetens arbete upprättas ofta myndighetsunika register, vilket gör det svårt att få en samlad överblick över den offentliga finansieringen till företag. 

En myndighetsgemensam metod för informationsutbyte och en sammanhållen data­infrastruktur underlättar för mer systematisk utvärdering och uppföljning. Den nya metoden om statlig finansiering ska användas både på intäkts- och utgiftssidan. Det möjliggör i sin tur en mer effektiv styrning av statens insatser inom området.

Tillväxtanalys ska vara samordnande myndighet och slutredovisa uppdraget senast 1 februari 2027.

Bakgrund

I budgetpropositionen för 2024 avsatte regeringen medel för att stärka arbetet med att systematiskt utvärdera offentliga företagsfrämjande insatser.

Regeringen har tidigare gett Tillväxtverket i uppdrag att tillgängliggöra myndighetens data över företagsstöd via en API-lösning. Regeringen har också gett Tillväxtanalys i uppdrag att ge förslag på hur den statliga finansieringen på en övergripande nivå sammantaget kan vara utformad så att olika stöd och bidrag kompletterar varandra och används så effektivt som möjligt. Utöver detta har regeringen även förstärkt Tillväxtanalys anslag med 6 miljoner kronor för ökade effektutvärderingar.

Presskontakt

Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö
Laddar...