Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Nordisk-baltisk krissimuleringsövning 2024

Publicerad

För att testa beredskapen inför en potentiell krissituation genomförde myndigheter med ansvar för finansiell stabilitet i de nordisk-baltiska länderna under veckan en finansiell krissimuleringsövning i den nordisk-baltiska regionen, med tre fiktiva banker med gränsöverskridande verksamhet. Nästan 450 personer deltog i övningen från myndigheter i Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige samt från relevanta EU-myndigheter: Europeiska kommissionen, ECB, den gemensamma resolutionsnämnden (SRB) och Europeiska bankmyndigheten (EBA). En tjänsteman från Internationella valutafonden bjöds också in att delta som observatör.

Från Sverige deltog Finansdepartementet, Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden. 

Syftet med övningen var att testa kommunikation, informationsdelning och samarbete mellan myndigheterna under krishantering i en mycket osäker och tidspressad miljö. Övningen utformades i linje med ett krisscenario där de fiktiva bankerna genomgick tre faser som kan förutses i en krishanteringsprocess för banker: 1) Övergången från normal verksamhet till återhämtning, inklusive hantering av likviditetsproblem. 2) Övergången från återhämtning till resolution, där resolutionsmyndigheterna tar över kontrollen över banken. 3) Efter resolutionen återvänder den omstrukturerade banken till marknaden. Under övningen använde myndigheterna de verktyg och befogenheter som de har till sitt förfogande enligt EU:s regelverk för banktillsyn och krishantering.  

Efter att övningen framgångsrikt har avslutats ska myndigheterna dela med sig av lärdomarna och införliva dem i sina befintliga krishanteringsrutiner. Detta kommer att stärka deras krisberedskap och ytterligare förbättra ramverket för krishantering i den nordisk-baltiska regionen.

Bakgrund

En grupp som inrättats inom ramen för Nordic Baltic Stability Group (NBSG) och som leddes av den danska resolutionsorganet Finansiel Stabilitet bildades 2023 för att förbereda övningen. NBSG består av departement, centralbanker, tillsynsmyndigheter och resolutionsmyndigheter i de åtta nordiska och baltiska länderna. Inom ramen för NBSG har de nordiska och baltiska myndigheterna kommit överens om att genomföra regelbundna simuleringsövningar av finanskriser.

Presskontakt

Victoria Ericsson
Pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-137 89 04
e-post till Victoria Ericsson
Laddar...