Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Informationsplikten vid hivinfektion ska utredas

Publicerad

Regeringen har beslutat om ett tilläggsdirektiv till Utredningen om ett stärkt framtida smittskydd. Direktivet innehåller flera viktiga delar som syftar till att säkerställa att smittskyddslagen är ändamålsenlig och proportionerlig i förhållande till den enskildes skyldigheter att förebygga smittspridning.

– Detta är både viktigt och efterlängtat av många. De allra flesta personer som lever med hiv har i dag en välinställd behandling vilket gör att det inte finns någon risk för överföring av smitta vid sexuella kontakter. Behandlande läkare kan redan i dag undanta personer med välinställd behandling från informationsplikten, men kunskapen om och tillämpningen av den möjligheten varierar och det är därför angeläget att se över informationsplikten, säger socialminister Jakob Forssmed.

En central del av tilläggsdirektiven är att analysera och ta ställning till om förhållningsregler och övriga bestämmelser i smittskyddslagen är ändamålsenliga och proportionerliga. Detta inkluderar en granskning av regleringen av informationsplikten vid hivinfektion, det vill säga skyldigheten att lämna information om smittan till personer man kommer i sådan kontakt att det finns beaktansvärd risk för överföring av smitta.

Utredaren är inte begränsad till att enbart se över informationsplikten vid hivinfektion utan ska även analysera och ta ställning till andra förhållningsregler och bestämmelser som gäller vid allmänfarlig sjukdom avseende den enskildes skyldighet att förebygga smittspridning.

Uppdragstiden förlängs och ska redovisas senast den 30 januari 2026. Utredaren ska dock senast den 28 februari 2025 lämna ett delbetänkande med majoriteten av de uppdrag som utredningen fick i de ursprungliga direktiven.

Mer om utredningen

Regeringen beslutade i juni 2023 att tillsätta en utredning för att se över regleringen av smittskydd för att bättre anpassa den till situationer med omfattande smittspridning (dir. 2023:106). Syftet var att stärka beredskapen inför framtida pandemier.
Nu utvidgas uppdraget och utredaren ska nu även bland annat göra en översyn av vissa frågor kopplade till smittskyddslagen (2004:168) och smittskyddsförordningen (2004:255), analysera och föreslå kompletterande reglering för den personuppgiftsbehandling som utförs i systemet SmiNet och lämna nödvändiga författningsförslag.

Presskontakt

Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Laddar...