Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Åtgärder mot brott som begås i och genom företag

Publicerad

Regeringen har nu lämnat över propositionen Bolag och brott till riksdagen. Propositionen innehåller förslag på åtgärder som syftar till att förebygga och bekämpa brott som begås i och genom företag.

– För att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten måste vi strypa den kriminella ekonomin. Den organiserade brottsligheten utnyttjar systematiskt företag som verktyg i sina brottsupplägg för att tjäna eller tvätta pengar med olagliga metoder. Dessa förslag är ämnade att på ett effektivt och träffsäkert sätt försvåra för kriminella att begå brott genom företag. I förlängningen handlar det också om att värna en sund och rättvis konkurrens, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Förslagen innebär bland annat att

  • företagskapning ska kriminaliseras, 
  • maxstraffet för brott mot målvaktsförbudet ska höjas från ett till två års fängelse,
  • Bolagsverket ska få bättre verktyg att genomföra kontroller och stryka felaktiga uppgifter i sina register,  
  • förseningsavgifterna vid försenad inlämning av årsredovisningar ska höjas och alla bostadsrätts­föreningar och andra ekonomiska föreningar ska lämna in sina årsredovisningar till Bolagsverket, och 
  • vissa nya regler om stiftelser ska införas, bland annat målvaktsförbud och anmälningsplikt för revisorer vid misstanke om ekonomisk brottslighet. 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Presskontakt

Erica Wide
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide
Laddar...