Hoppa till huvudinnehåll

Ändringar i ersättningssystemet för skador på ren som har orsakats av björn

Publicerad

Regeringen har beslutat att ändra viltskadeförordningen så att ersättning även ska kunna lämnas till samebyar baserat på uppskattat antal björnar, eller på uppskattad täthet av björn, inom betesområdena. Ändringen träder i kraft den 1 november 2024.

– Vi ser att detta är en möjlighet att få till en mer rättvis fördelning av ersättningarna till de samebyar som har de största tätheterna av björn, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Ersättning för skador på ren som har orsakats av björn lämnas av staten, genom Sametinget, om björn förekommer inom en samebys betesområde. Ersättningen har fram tills nu fördelats mellan de ersättningsberättigade samebyarna enbart i förhållande till betesområdenas areal. En sameby med liten areal kan vara hårdare drabbad av att renar dödas av björnar än en sameby med stor areal. I och med ändringen ges Sametinget möjligheten att även kunna ge ersättning till samebyar baserat på uppskattat antal björnar, eller på uppskattad täthet av björn, inom betesområdena. Detta möjliggörs genom att björninventeringen har utvecklats.

Presskontakt

Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
e-post till Mattias Svensson
Laddar...