Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Sverige ingår i drönarsamarbete för Ukraina

Publicerad

Sverige går in i en koalition tillsammans med elva andra länder, som genom gemensamma upphandlingar ska stödja Ukrainas försvarsmakt med obemannade flygfarkoster – drönare. Utbildning i systemen kan också komma att ingå.

Försvarsminister Pål Jonson undertecknade den 10 juli överenskommelsen för Sveriges del, i samband med Natotoppmötet i Washington.

– Drönare har blivit en viktig del i det moderna kriget och är av stor betydelse för att Ukraina ska kunna stoppa ryska attacker främst på marken, och för att inhämta information på slagfältet. I koalitionen för drönare kommer vi tillsammans med andra länder stötta Ukraina med bland annat inköp och upphandling samt utbildning av drönarpiloter. Genom Sveriges deltagande tillförs också viktiga erfarenheter och kunskaper till det svenska försvarets uppbyggnad av förmåga på detta område, säger Pål Jonson.

Förutom Sverige ingår Australien, Danmark, Estland, Kanada, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland i koalitionen. Den leds gemensamt av Lettland och Storbritannien.

Sverige har tidigare skänkt 10 miljoner euro till Ukraina för inköp av drönare.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand
Laddar...