Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Finansdepartementet

Budgeten för 2025 på fem minuter

Publicerad

Kampen mot inflationen är vunnen och regeringen skiftar därför fokus i den ekonomiska politiken: från att bekämpa inflationen till att investera för att bygga Sverige rikare och tryggare igen. Regeringens budgetproposition för 2025 innehåller reformer för sammanlagt 60 miljarder kronor, exklusive det militära stödet till Ukraina.

Ladda ner:

Budgetpropositionen innehåller regeringens förslag till statens budget för nästa år. På den här sidan kan du läsa mer om:

Regeringens bedömning av det ekonomiska läget och de offentliga finanserna

Den ekonomiska aktiviteten är dämpad och svensk ekonomi befinner sig sedan 2023 i en lågkonjunktur. Den låga ekonomiska aktiviteten har påverkat arbetsmarknaden negativt med stigande arbetslöshet och svag efterfrågan på arbetskraft. Regeringen bedömer att återhämtningen inleds vid årsskiftet då tillväxten och efterfrågan på arbetskraft gradvis väntas öka.

Inflationen fortsatte att minska under första halvåret 2024. Fortsatt låga energipriser och en svag efterfrågan i ekonomin bidrar till att inflationen bedöms vara lägre än 2 procent i år och nästa år.  

Den offentliga sektorns finansiella sparande bedöms vara negativt kommande två år, vilket medför att bruttoskulden i förhållande till BNP ökar jämfört med 2023. Sverige statsskuld är dock fortsatt låg i ett historiskt perspektiv och är lägre än det så kallade skuldankaret.

Makroekonomiska nyckeltal

Procentuell förändring om inte annat anges. Utfall 2023, prognos 2024–2027
2023 2024 2025 2026 2027
BNP1 -0,2 0,8 2,5 3,2 2,4
Arbetslöshet, 15-74 år2 7,7 8,3 8,3 7,9 7,6
KPIF3 6,0 1,9 1,7 2,0 2,0
Offentliga sektorns finansiella sparande, % av BNP -0,6 -1,7 -1,3 -0,6 0,4
Offentliga sektorns skuld, % av BNP 31,7 33,0 33,0 32,5 31,4

1 Fasta priser.
2 Procent av arbetskraften.
3 Konsumentprisindex med fast ränta.
Anm.: Baserad på publicerad statistik t.o.m. 2024-08-05 resp. 2024-08-10 för finansiellt sparande samt skuld i offentlig sektor.

Källor: SCB och egna beräkningar.

Hela nyckeltalstabellen för prognosen

Reformer i budgeten för att bygga Sverige rikare och tryggare

Regeringen lägger fram en budget med reformer för sammanlagt 60 miljarder kronor, exklusive militärt stöd till Ukraina. Regeringen vill stötta ekonomins återhämtning och prioriterar framför allt reformer för att återställa hushållens köpkraft, återupprätta arbetslinjen och öka tillväxten. Nedan kan du läsa mer om förslagen som ingår i budgetpropositionen för 2025.

Det kommer att ta flera år innan köpkraften för alla hushåll återställts till den nivå som rådde innan inflationen började stiga kraftigt. Regeringen vill därför stötta återhämtningen genom förslag som stärker hushållens köpkraft. För att fler ska kunna försörja sig själva genom lön från arbete tar regeringen ytterligare steg för att stärka arbetslinjen. I och med förslagen i budgeten beräknas skattetrycket i Sverige vara det lägsta sedan år 1980.

Pressmeddelande: Mer pengar i plånboken för hushållen

Pressmeddelande: Sänkt skatt på bensin och diesel och reformerad reduktionsplikt

Pressmeddelande: Ökade medel till Arbetsmiljöverket för skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker

Pressmeddelande: Förstärkningar av bland annat yrkesutbildning för att bekämpa arbetslösheten

Pressmeddelande: Höjd sjuk- och rehabiliteringspenning i särskilda fall och höjt boendetillägg

Pressmeddelande: Förlängning av tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget

Pressmeddelande: Höjda belopp för elever med lärlingsersättning

Pressmeddelande: Stärkt stöd till personer med funktionsnedsättning

Om tillgången på spetskompetens i Sverige ska öka behöver utbildning och expertis löna sig bättre. Sänkt marginalskatt på arbete är en viktig del i det. Regeringen vidtar också åtgärder för att fler ska kunna öka sin ekonomiska motståndskraft genom ett sparande samtidigt som överskuldsättning motverkas. Det ska bli mer lönsamt att spara och mindre lönsamt att låna utan säkerhet.

Pressmeddelande: Regeringen föreslår att de högsta marginalskatterna sänks för att öka tillväxten

Pressmeddelande: Avtrappat ränteavdrag för lån utan säkerheter

För att bygga Sverige rikare kommer regeringens tillväxtagenda framåt även att fokusera på investeringar i forskning, infrastruktur och elförsörjning. För att främja en trygg livsmedelsförsörjning vidtas åtgärder för att stärka svensk livsmedelsproduktion.

Pressmeddelande: Framtidsinvesteringar och tillväxtreformer för ett rikare och tryggare Sverige

Pressmeddelande: Satsningar för att stärka Sveriges livsmedelsproduktion och konkurrenskraft

Pressmeddelande: Förändrade skattesubventioner för solceller

Sverige bedriver en ambitiös klimatpolitik. Vi tar vårt ansvar som enskilt land och som en del av EU. Sverige har redan bland de lägsta territoriella utsläppen i EU, och vår elproduktion är nästan uteslutande fossilfri. Genom en effektiv klimatpolitik lägger regeringen grunden för att nå klimatmålen med sikte på att helt fasa ut de fossila bränslena. Elektrifieringen av industrin och transportsektorn är hjärtat i klimatomställningen. Regeringen bedömer att den samlade politiken i budgeten leder till minskade utsläpp samt att det s.k. ESR-åtagandet nås 2030.

Pressmeddelande: Satsningar på elektrifiering och grön omställning

Pressmeddelande: Satsning på 260 miljoner kronor för miljöåtgärder som ska stärka biologiska mångfalden på land och i hav och vattendrag

Debattartikel: "Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår satsningar på att stärka Sveriges naturreservat och att göra dem tillgängliga för fler"

Pressmeddelande: Budgeten för 2025 minskar utsläppen och tar oss närmare klimatmålen

En grundförutsättning för ökad tillväxt är att ge goda villkor och förutsättningar för Sveriges alla företagare. Genom minskad regelbörda och förenklade regler underlättas företagande, för såväl stora som små företag, så att de kan fokusera på sin verksamhet. Varje skattekrona ska användas effektivt. Därför är det viktigt att staten ser över sin förvaltning så att den är effektiv och träffsäker, utan onödiga merkostnader.

Pressmeddelande: Viktiga steg för en mer effektiv jämställdhetspolitik i budgeten

Pressmeddelande: Slopad stämpelskatt och bättre regler för in- och uthyrning av obemannade skepp ska underlätta för rederierna

Pressmeddelande: Fler investeringar och bättre kompetensförsörjning

Pressmeddelande: Effektivare tillståndsprocesser för ökad takt i företagens klimatomställning och stärkt konkurrenskraft

Pressmeddelande: Regeringen vill satsa på att underlätta bostadsbyggande

Debattartikel: Färre myndigheter och åtgärder mot välfärdsfusk – med budgeten slår vi vakt om skattebetalarnas pengar

Trygghet har blivit vår tids stora frihetsfråga. Den organiserade brottsligheten utgör ett allvarligt hot mot det öppna demokratiska samhället, den enskilda människans fri- och rättigheter och grunderna för vår rättsstat. Den grova organiserade brottsligheten fortsätter att släcka liv, samtidigt som den har spridit sig från storstäderna till mindre orter och från vuxna till barn. Det förebyggande arbetet är avgörande för att ge alla barn en ärlig chans och för att upptäcka risksignaler tidigt.

Pressmeddelande: Förebyggande arbete och insatser för barn och unga

Pressmeddelande: Omfattande tillskott till Försäkringskassan för att förbättra stödet för återgång i arbete, minska handläggningstider, öka tillgänglighet och motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott

Pressmeddelande: Från 69 till 100 miljarder på fem år – fortsatt omfattande satsningar för att återupprätta tryggheten i Sverige

Artikel: Artikel: Kraftiga åtgärder mot den kriminella ekonomin i höstbudgeten

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har förändrat det säkerhetspolitiska läget för Sverige och Europa i grunden. I ljuset av det försämrade säkerhetspolitiska läget och som medlem i Nato står Sverige inför ett historiskt totalförsvarsbeslut. Regeringen föreslår, i linje med Försvarsberedningens förslag, att betydande medel tillförs totalförsvaret för att finansiera förslagen i den försvarspolitiska proposition som regeringen avser att lämna till riksdagen under hösten 2024.

Pressmeddelande: Omfattande satsningar för att stärka det civila försvaret

Pressmeddelande: Stärkt granskning av utländska direktinvesteringar

Pressmeddelande: Stora satsningar på militära försvarets tillväxt

Pressmeddelande: Historisk satsning på cybersäkerhet

Sverige ska vara ett land med en välfärd att lita på. Regeringen fortsätter arbetet med att skapa bättre förutsättningar för förskolor och skolor och återupprättar en stark kunskapsskola. Regeringen arbetar även med att strukturellt förbättra vården, genom bland annat satsningar på förbättrad tillgänglighet. För att möjliggöra satsningar som säkrar framtidens välfärd krävs också mer träffsäkra bidrag och att den offentliga sektorns resurser används effektivt.

Pressmeddelande: Miljardtillskott till regionernas hälso- och sjukvård

Pressmeddelande: Regeringen föreslår förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 samt stödinsatser inom äldreomsorgen

Pressmeddelande: Stärkt stöd till utsatta för prostitution och lättare att få hjälp via stödlinjer för våldsutsatta

Pressmeddelande: Satsningar för att fler ska lära sig svenska

Pressmeddelande: Stora satsningar på skolan i budgeten

Pressmeddelande: Miljardtillskott till välfärden

Pressmeddelande: Regeringen föreslår åtgärder för att säkerställa läkemedelstillgången och långsiktigt hållbara läkemedelskostnader

Den svenska migrationspolitiken genomgår ett paradigmskifte och regeringen har en konkret reformagenda med syfte att lösa ett stort antal migrationsrelaterade samhällsproblem. Reformerna ska leda till en ansvarsfull och restriktiv migrationspolitik, och en bättre fungerande integrationspolitik. 

Pressmeddelande: Höjd schablonersättning till kommunerna – en del i reformeringen av mottagandesystemet

Pressmeddelande: Effektivare mottagande och återvändande i fokus i migrationsbudgeten

Svensk biståndspolitik ska fortsatt vara generös. Genom att avisera en ny treårig ram för åren 2026–2028 skapas större förutsägbarhet för biståndet. Nivåerna för biståndsramen bedöms vara ändamålsenliga för att genomföra regeringens biståndspolitiska prioriteringar och för att fortsätta stödja Ukraina med betydande medel.

Pressmeddelande: Regeringen justerar biståndsramen från 2026

Här hittar du samtliga reformer i den så kallade reformtabellen, där regeringens satsningar presenteras i siffror:

Reformer i budgetpropositionen för 2025

Statens utgifter samt beräkning av statens inkomster 2025

En bild som visar statens utgifter och inkomster.
- Grafik: Regeringskansliet

Utgifterna för staten föreslås uppgå till 1 428 miljarder kronor under 2025. Inkomsterna för staten beräknas uppgå till 1 374 miljarder kronor under 2025. Statens ekonomi beräknas därmed få ett underskott om cirka 55 miljarder kronor under 2025.

Mer om statens budget i siffror

Nästa steg – riksdagsbehandling av budgetförslaget

När regeringen har lämnat sitt budgetförslag till riksdagen påbörjas riksdagsbehandlingen. Behandlingen av budgetförslaget är uppdelad i två olika steg:

Steg 1: Först beslutar riksdagen om riktlinjerna för den ekonomiska politiken samt de ekonomiska ramarna för statens budget. Beslutet om de ekonomiska ramarna - de så kallade utgiftsramarna - är sedan styrande för den fortsatta riksdagsbehandlingen på så sätt att utgiftsramarna inte får överskridas. Det här beslutet brukar kallas för rambeslutet.

Steg 2: I det andra steget tar riksdagen ställning till hur utgifterna ska fördelas inom varje enskilt utgiftsområde, det vill säga hur mycket pengar olika verksamheter ska få. Budgetpropositionen är slutbehandlad först när riksdagen har tagit ställning till förslagen för samtliga utgiftsområden.

Laddar...