Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Socialdepartementet

Reformer inom Socialdepartementets områden - Budgeten 2025

Publicerad

Regeringen ger i budgetpropositionen för 2025 en rad förslag inom Socialdepartementets områden. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Illustration: Regeringskansliet

Miljardtillskott till regionernas hälso- och sjukvård

I Budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen fortsatta förstärkningar av hälso- och sjukvården i regionerna. Regeringen förstärker redan pågående satsningar med drygt 3 miljarder kronor på hälso- och sjukvården genom bland annat ett riktat sektorsbidrag till hälso- och sjukvården, förstärka medel till att öka vårdkapaciteten och ytterligare medel till inrättandet av en nationell vårdförmedling. Dessa satsningar och tidigare aviserade medel uppgår sammanlagt till ca 18 miljarder kr till hälso- och sjukvården för 2025.

Pressmeddelande: Miljardtillskott till regionernas hälso- och sjukvård

Regeringen föreslår förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 samt stödinsatser inom äldreomsorgen

Regeringen aviserar i budgetpropositionen för 2025 den första etappen av en omfattande tandvårdsreform där tandvårdens högkostnadsskydd mer ska efterlikna det som finns i övrig vård. Regeringen presenterar också förslag på reformer som syftar till att skapa en mer personcentrerad och kunskapsbaserad äldreomsorg, bland annat genom införandet av fast omsorgskontakt och stärkt anhörigstöd.

Pressmeddelande: Regeringen föreslår förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 samt stödinsatser inom äldreomsorgen

Förebyggande arbete och insatser för barn och unga

I årets budgetproposition gör regeringen flera strategiska satsningar för att stärka det förebyggande arbetet för barn och unga, och brottsförebyggande insatser för att bryta den negativa utvecklingen av rekrytering till kriminella gäng. Bland annat föreslås flera brottsförebyggande verktyg, en stärkt vårdkedja inklusive rekordstor förstärkning av den statliga barn- och ungdomsvården.

Pressmeddelande: Förebyggande arbete och insatser för barn och unga

Omfattande tillskott till Försäkringskassan för att förbättra stödet för återgång i arbete, minska handläggningstider, öka tillgänglighet och motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott

Regeringen föreslår en kraftfull satsning på Försäkringskassans kärnverksamhet med omfattande tillskott både i 2024 års höständringsbudget och i 2025 års budget. Handläggningstider ska minska, tillgängligheten öka och arbetet mot felaktiga utbetalningar ska stärkas. Dessutom tillförs medel för vissa reformer. Sammantaget föreslås Försäkringskassan få 445 miljoner kronor i höständringbudgeten och 820 miljoner kronor i budgetpropositionen för 2025.

Pressmeddelande: Omfattande tillskott till Försäkringskassan för att förbättra stödet för återgång i arbete, minska handläggningstider, öka tillgänglighet och motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott

Förlängning av tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget

Återhämtningen av den svenska ekonomin förväntas fortsätta under 2025. Det innebär att det svåra ekonomiska läget har mildrats och att utsikten för hushållen framöver ser ljusare ut. Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag föreslås ändå att förlängas till och med den 30 juni 2025.

Pressmeddelande: Förlängning av tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget

Höjd sjuk- och rehabiliteringspenning i särskilda fall och höjt boendetillägg

Regeringen skickar idag ett förslag på höjd sjuk- och rehabiliteringspenning i särskilda fall och höjt boendetillägg på remiss. Höjningen är planerad att ingå i budgetpropositionen för 2025.

Pressmeddelande: Höjd sjuk- och rehabiliteringspenning i särskilda fall och höjt boendetillägg

Mer om statens budget

Den 19 september lämnar regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.

Laddar...